O nas

O Univerzitetni župniji Maribor

Univerzitetna župnija Maribor je posebne vrste župnija, saj pokriva področje študentske pastorale; torej ne gre za teritorialno župnijo, pač pa personalno župnijo. V tem smislu usmerjene pastorale v študente pokriva področje celotne nadškofije Maribor. Nahaja se v središču mesta na Slomškovem trgu 20, poleg mariborske stolnice.

Namen župnije je združevati katoliške študente, ki študirajo v Mariboru oz. na področju mariborske nadškofije ter skupaj z njimi živeti krščanske vrednote. Redne aktivnosti župnije: vsako sredo od oktobra do konca junija se študenti zbiramo pri študentski sv. maši v mariborski stolnici ob 19h. Aktivni smo v pevskem zboru Vdih, ki sodeluje pri sv. mašah ter pripravlja koncerte. V okviru Univerzitetne župnije Maribor (Unizup) delujejo različne skupine (ki nekoliko zavisijo od letnega interesa: skupina Prolife, skupina medicincev, pari v spoznavanju, …). Organiziramo tudi večere z zanimivi gosti, molitvena srečanja, romanja v druge države, duhovne vaje in duhovne vikende. Skupaj hodimo na izlete.. Organiziramo ples in družabne dogodke. Organiziramo dogodke za nadškofijo Maribor: Nikodemovi večeri, Križev pot po ulicah Maribora, Ekumensko srečanje mladih, Kulturni dan. Smo prijatelji, ki si pomagamo med seboj in dobra družba, odprta tudi zate, ki si vabljen/a, da se nam pridružiš.

Spletna stran Univerzitetne župnije Maribor je namenjena informiranju ter povezovanju vseh katoliških študentskih stvarnosti in dogajanja v nadškofiji Maribor, predvsem pa v samem mestu. Na tej strani bo vsaka od študentskih stvarnosti objavljala dogodke, duhovno izpopolnjevanje, izobraževanje, družabnost, ki bi bili lahko zanimivi za vse študente. Poleg tega služi kot oglasna deska za koristne stvari med študenti v smislu širjenja obzorja. Tako se lahko objavi npr. naslov in (po možnosti) fotografija dobre knjige, ki sem jo prebral, dobrega filma, ki sem ga videl, ime dobrega predavatelja, ki sem ga poslušal itd. Ničesar na strani ni mogoče komentirati ali biti v interakciji, ker služi kot oglasna deska. Lahko pa se kontaktira skrbnika posamezne rubrike in se mu pošlje material za objavo. Namen strani je torej povezovalen, informativen ter formativen. Hvala vam za vaš obisk.

Kontakt:

Univerzitetna župnija Maribor, Slomškov trg 20, Maribor,

Email: unizup.maribor@gmail.com

župnijski upravitelj: Primož Lorbek, 031 569 689; primoz3a@gmail.com

pastoralna asistenka: s. Simona Kovačec

 

Univerzitetna župnija Maribor

Razlaga logotipa

KRIŽ – Predstavlja znameniti upognjeni križ, ki ga je papež Janez Pavel II, ki je zavetnik župnije, vedno uporabljal. Isti križ je tako imel tudi pri obisku Slovenije. Križ je rumene barve, ki je značilna za Vatikan, hkrati pa predstavlja luč, svetlobo Boga. Upognjenost križa predstavlja objem in Božje varstvo.

ČRKA M – Predstavlja mesto Maribor, rdeča barva pa ljubezen, mladost, sproščenost ter življenjsko moč.

ODPRTA KNJIGA – Knjiga predstavlja študij in hkrati knjigo vseh knjig, Sveto pismo, modra barva pa modrost. Križ raste iz knjige po sredini črke M in vse povezuje med seboj.

NAPIS – Barvno in oblikovno sovpada z logotipom Univerze v Mariboru; predstavlja tudi univerzo nasploh.