DAROVANJE

Pred Velikim tednom smo se medicinci zbrali še na enem virtualnem srečanju, tokrat na temo darovanja. Pogovarjali smo se o osnovah darovanja krvi, krvotvornih matičnih celic in organov, torej kdo lahko daruje in na kak način. Slišali smo tudi, da ga Katoliška Cerkev zagovarja in nas spodbuja, da darujemo del sebe za ozdravitev sobratov in sosester.

Nesebično dejanje darovanja nam v zdravstvu omogoča, da rešimo marsikatero življenje. Tako na primer pri darovanju krvi (ki je najdostopnejša in najpreprostejša oblika darovanja) 1 krvodajalec lahko reši oz. izboljša kar 3 življenja, odvzem pa je sila preprost.

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna oseba, ki je zdravega in dobrega počutja. Na dan odvzema moramo vedno predhodno zaužiti kak obrok in popiti velike količine tekočine. Na krvodajalski akciji nam preverijo pritisk in hemoglobin, odvzem pa traja 5 – 10 min. Ženske lahko darujejo vsake 4 mesece, moški pa vsake 3 mesece.

V času COVID epidemije se krvodajalske akcije izvajajo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, Taborska ulica 8.

Za odvzem se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 02 321 2271 ali 041 320 769 vsak delovnik med 7 in 15h.

Končujem pa z mislijo našega Papeža Frančiška:

“Naloga mladih je odpirati vrata v novi svet upanja. Mladi bi morali predstavljati upanje za svet in to upanje posredovati tudi ljudem okoli sebe. Na ta način bi lahko ‘premagovali ovire in postali priče Božjega usmiljenja”

Iva