Božična poslanica Unizup

Ko pogledaš v SSKJ (oz. Fran na spletu), vidiš ob besedi vihar zapisano: močan

veter, navadno ob neurju … Seveda pa so mogoči še drugi pomeni besede vihar …
Na kaj pa ti pomisliš, ko zaslišiš besedo vihar? …

Znašli smo se v zanimivem obdobju naše zgodovine (čeprav je najverjetneje vsaka generacija mislila enako), ko so viharji – takšni in drugačni – postali nekaj vsakodnevnega. Če odmislimo podnebne spremembe, ki prinašajo mnoge viharje, so tu še tisti viharji, ki so prinesli pravo razdejanje v zdravstvu, so viharji, ki pretresajo politiko, so takšni, ki zmedejo naše misli in tisti, ki razrahljajo človeške odnose … So viharji, ki razpihajo naše misli na vse konce glave in povzročijo zmedenost v najbolj neželenih trenutkih … So tisti, ki v nas vzbudijo nesigurnost, strah, stres in nezbranost.

Verjetno je poseben vihar zajel tudi življenje Jožefa in Marije, ko sta se znašla pred težavno situacijo pred 2000 leti … Ko sta iskala prenočišče – prostor, kamor bo na svet lahko prišlo nebogljeno, nežno bitje. No … Bitje z veliko začetnico!

In ko je na svet prišlo to Bitje, je zavel zopet nov vihar. To pa ni bil vihar, ki bi prinašal opustošenje in razdejanje, ni bil vihar, ki bi prinašal razdore in sovraštvo …

Bil je vihar miru in ljubezni.

Ob letošnjem Božiču vsem želim, da bi skozi vaše srce in skozi vaše življenje zapihal ta vihar, ki prinaša polnost miru in ljubezni.
Vsem vam in vašim domačim, bližnjim, ljubljenim … obilo Božjega blagoslova!

Župnik Univerzitetne župnije Robi Sekavčnik s sodelavci