Nagovor prorektorja prof. dr. Marka Jesenška

Spoštovani gospod nadškof metropolit dr. Alojzij Cvikl, stolni župnik Andrej Veršič, univerzitetni župnik pater Marjan Kokalj, vsi prisotni duhovniki, gospod dekan Teološke fakultete UL prof. dr. Robert Petkovšek, gospa prodekanka prof. dr. Mateja Pevec Rozman, predsednik Alme Matere Europaeje prof. dr. Ludvik Toplak, dragi študenti, vsi prisotni!

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar, žal, zaradi drugih že načrtovanih obveznosti danes ne more biti fizično prisoten na Akademski  maši ob začetku študijskega leta, je pa z nami v mislih in me je prosil, da Vas lepo pozdravim in vam zaželim uspešno študijsko leto 2017/18 tudi v njegovem imenu:

-za spoznavanje modrosti in vzgoje,

-za razumevanje razumnih izrekov,

-za sprejemanje vzgoje k dojemljivosti,

-pravičnosti, razsodnosti in poštenosti!

Spoštovani študenti, nagovarjam vas s Salomonovo razpravo o modrosti in mislijo, da knjiga izobražuje in vzgaja, razveseljuje človekov  razum in plemeniti njegov značaj. Kdor najde modrost ter vero in ju sprejme za svojo prijateljico, ne pogreša ničesar: vera in modrost kot metafori vsega dobrega naj vas  spremljata  v življenju. Sledite znanju, ki Vam ga dajemo na Univerzi v Mariboru, predvsem pa pazite, da ne boste podobni tistim Salamonovim ptičem, ki se jim je zdelo, da je mreža razpeta zaman in so svojo mladostno neizkušenost ter zaletavost plačali z življenjem. Bodite preudarni in zvesti vsemu dobremu — med študijem  vam predstavljamo različne poti, vedno pa  vas bomo opozarjali, da je na njih potrebno vzporejati gmotne in duhovne dobrine. S tem vam pomagamo odkrivati pravo pot, vendar pa se morate zanjo v življenju odločiti sami. Med študijem bodite zvesti Znanju, ljubezni, poštenosti, veri in božjemu spoznanju. Bodite kot drevo, zasajeno ob potokih voda, ki daje svoj sad ob svojem času.

Z razglasitvijo Univerzitetne župnije  Maribor prihaja v naše mesto tisti duh, ki smo ga doslej pogrešali in ga naša univerza nujno potrebuje.  Ob znanju tako dobivate še kanček več, misel, način dela, obnašanja, ki tako odločilno loči ene od drugih:  Znanje brez kreposti in vere so biseri na gnojišču. Znanje brez duha, smisla in vere ni nič; humanist se nikoli ne pretvarja, da se lahko na vsa vprašanja odgovarja umno in jasno in enoznačno in s pomočjo uravnilovke. Naj vam trdna vera narekuje ritem življenja. Med študijem polno zaživite v kozmični stvarnosti v vas in okoli vas, kajti vsaka stvar ima svoj smisel, pomen in lepoto.  Lepota odkrivanja pa je velika in je vsem odprta in neomejena danost – zahteva pa videnje in verovanje in ljubezen do tega, kar delamo, kar smo, kar je okoli nas.

Na Univerzi v Mariboru Vam ne gasimo samo uka žeje, ampak vas tudi vzgajamo in Vam ponujamo etične  vrednote, ki jih  tako jasno določil pisatelj v Beli krizantemi: Dokler sem zvest resnici, sem zvest sebi. To je tudi popotnica mariborske univerze, ki vam jo na današnji Akademski maši  ob začetku študijskega leta polagam na srce:  Bodite dobri, najboljši med skoraj 15.000 študenti Univerze v Mariboru, ohranjajte pripadnost naši univerzi na poti skozi študij, pri tem pa ostanite zvesti sami sebi in ne pozabite na najbolj intimno in na najbolj sveto, kar nam je dano v tuzemskem življenju: na vero in božje spoznanje, ki naj Vas kot angel varuh spremlja med študijem in v nadaljnjem življenju.

In ker smo v Slomškovem Mariboru, zaključujem z njegovimi besedami:

»Šola je lepa, draga reč, ako je živa za Boga ino za domovino.«  »Prizadevajmo si, vsaki po svojem stanu, pošteno in prav po krščansko živeti, kakor so naši prednik živeli.«

Spoštovani gospod nadškof metropolit dr. Alojzij Cvikl, spoštovani gospod univerzitetni župnik pater Marjan Kokalj, iskrene čestitke ob razglasitvi začetka delovanja Univerzitetne župnije Maribor, Vam, dragi študenti pa želim vse dobro in uspešen študij na Univerzi v Mariboru.

 

prof. dr. Marko Jesenšek

Dodaj odgovor