Rim za mlade

Škofijski odbor za mladino in Aritours vas ob zaključku škofovske sinode vabita na romanje v Italijo

RIM, VATIKAN in ASSISI

 1. do 30. oktober 2018
 2. dan: petek, 26. oktober Slovenija – Rim

Odhod avtobusa zgodaj zjutraj iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Benetk, Bologne in Firenc v italijansko prestolnico RIM. Po prihodu najprej obiščemo atelje duhovne umetnosti Centro Aletti, ki ga že petnajst let vodi naš sonarodnjak p. Marko Ivan Rupnik. Pri svojem ustvarjanju, v umetnosti, išče stike med vzhodom in zahodom ter tako tradicijo zahodnoevropske in bizantinske mozaične umetnosti, prenaša v sodobno formo. Skupaj s sodelavci tega centra je izdelal številne mozaike po vsej Evropi, pa tudi v Siriji in ZDA. Njegova posebno odmevna dela so mozaiki v Fatimi, Lurdu in San Giovanni Rotondu. Po obisku maša v bližnji baziliki Marije Velike (Snežne), kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Poleg jaslic tam častijo prastaro podobo matere Božje, za katero pravijo, da jo je naslikal sv. Luka. Po maši in ogledu se ustavimo še v bližnjem Papeškem zavodu Rusikum, pri vodstvu katerega sodelujejo tudi slovenski jezuiti in je bil ustanovljen za zbliževanje med Katoliško cerkvijo in vzhodnimi pravoslavnimi cerkvami. Sledi namestitev in večerja pri naših gostiteljih, po domovih družin.

 

 1. dan: sobota, 27. oktober Rim – Ostia – Rim

Najprej obiščemo stara podzemna pokopališča – katakombe, kjer so našli pribežališče prvi kristjani. Ogled in maša. Nato se zapeljemo do bazilike sv. Pavla izven obzidja, ene izmed štirih patriarhalnih bazilik v Rimu, v kateri so v medaljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev. Popoldne izkoristimo za jesenski skok v morje – z avtobusom se odpeljemo v Ostio in preostanek dneva preživimo na plaži. Vrnitev v Rim, večerja in nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

 

 1. dan: nedelja, 28. oktober Vatikan – Rim

Vožnja v Vatikan, kjer bomo skupaj z drugimi mladimi iz raznih delov sveta priča sv. maši ob zaključku škofovske sinode o mladih. Če ne bo zaradi obveznosti odsoten, se nam bo po maši pridružil tudi slovenski kardinal dr. Franc Rode. Popoldne sledi sprehod mimo Angelskega gradu, po slikovitih rimskih ulicah, mimo beneškega trga na Kapitol, kjer ob pogledu na Forum Romanum obujamo spomine na antični Rim, ko je bi ta središče takratnega sveta. Pot nas nato vodi mimo Koloseja, najznamenitejšega rimskega antičnega spomenika, do starodavne bazilike sv. Klemena, kjer v kripti počivajo zemeljski ostanki sv. Cirila in kjer si ogledamo arheološke ostanke bazilike iz 4. stol. Večerja in nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

 

 1. dan: ponedeljek, 29. oktober Rim

Dan pričnemo z ogledom »svetih stopnic in bazilike sv. Janeza v Lateranu. V nadaljevanju se najprej ustavimo na enem najlepših rimskih trgov Navona, ki slovi po svoji fontani, posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. V nadaljevanju še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja bohoti Španski trg s španskimi stopnicami. Popoldne bomo v župniji gostiteljici imeli piknik, tu se bomo srečali z gostitelji, pridružil pa se nam bo tudi mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ki bo tudi daroval mašo. Naslednji dan se nam bo pridružil na poti domov. Nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

 

 1. dan: torek, 30. oktober Rim – Assisi – Slovenija

Slovo od Rima in vožnja v ASSISI, mesto sv. Frančiška in sv. Klare. Z ogledi začnemo z obiskom najimenitnejše in najlepše stavbe, bazilike sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znani umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja svetnikov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini so relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih, sv. Rufinu je posvečena tudi stolnica. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah, kjer si ogledamo glavni trg, lepe palače, ostanke Minervinega templja, baziliko sv. Klare, stolnico, … Ustavimo se tudi na ravnini pod mestom. V lepi, mogočni cerkvi Angelske Matere božje se nahaja kapelica Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. Sledi povratek proti domu. Mimo Bologne in Benetk se v kraje odhoda vrnemo v nočnih urah.

 

 

CENA: 159 EUR      

 

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, avtobusna dovolilnica za center Rima, vstopnina v katakombe, cerkev sv. Klementa in Pantheon, obvezen najem audio-guide sistema v baziliki sv. Petra v Vatikanu, obvezen romarski prispevek za vodenje in audio-guide sistem v cerkvi sv. Frančiška v Assisiju, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

 

V ceno aranžmaja nista vključena namestitev in prehrana: le-ta je v organizaciji Škofijskega odbora za mladino Maribor in je za udeležence brezplačna (gostitelj je župnija San Bernardo da Chiaravalle, ki zagotavlja namestitev in večerjo po družinah, glede zajtrkov bodo dodatne informacije v obvestilu pred odhodom).

Možna doplačila: vstopnina za vzpon na kupolo bazilike sv. Petra (dvigalo 8 EUR, stopnice 6 EUR).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, ostalo do odhoda.

Odstopnina: 8 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

 

 

 

 

Aritours že 25 let z vami in za vas

 • 25 let izkušenj = agencija vredna zaupanja
 • skrbno izbrane poti = z nami vedno doživite več
 • odlično strokovno in duhovno vodstvo
 • tkanje prijateljskih vezi = berite »Naše vezi«
 • ugodne cene in plačilo na obroke brez obresti

 

romanje z Aritoursom = zajamčena kakovost

 

Obilo prijetnih romarskih doživetij vam želi vaša agencija Aritours!