Začeli smo novo akademsko leto

V sredo, 11. oktobra, je ljubljanska stolnica oživela s študenti Univerze v Mariboru ter visokošolskega študija Alma Mater Europaea. Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl je proglasil novoustanovljeno personalno župnijo Univerzitetno župnijo Maribor ter umestil njenega župnika p. Marjana Kokalja. Slovesne maše so se udeležili prorektor Univerze v Mariboru prof. dr. Marko Jesenšek, predsednik visokošolskega programa Alma Mater Eureopaea prof. dr. Ludvik Toplak, dekan Teološke fakultete v Ljubljani prof. dr. Robert Petkovšek, prodekanja iste fakultete prof. dr. Mateja Pevec Rozman , profesorji teološke fakultete ter drugih fakultet Univeze v Mariboru ter študentska duhovnika Tone Česen za ljubljansko nadškofijo ter Štefan Hosta za novomeško škofijo.
Pel je študentski pevski zbor Vdih pod vodstvom Eve Kovačič Ivanjko, študenti pa so tudi sicer aktivno sodelovali pri maši z branjem itd.
Predsednik Katoliškega študentskega združenja Amos, ki deluje znotraj nove župnije, Jakob Murko, je v nagovoru v začetku izrazil veselje, da so študenti dobili svojo župnijo ter upanje na dobro sodelovanje z univerzo, g. nadškof je močno spodbudil k odprtosti v iskanju Boga ter obljubil svojo podporo študentom, dr. Jesenšek k odprtosti za resnico in prizadevanju za dobro ter vse priporočil v božje varstvo, dr. Mateja Pevec Rozman pa je poudarila dragocenost študentske pastorale v preteklosti in sedaj.
Novi župnik je novo župnijo primerjal z ladjo na morju, na katero je vstopil s študenti, ki sledijo notranjemu hrepenenju, želijo živeti v skupnosti vernih ter reševati utapljajoče se ljudi.
Po maši so se študenti, profesorji, redovnice, duhovniki in častni gostje skupaj z nadškofom ustavili še na pogostitvi s promocijsko znamko župnije t.j. »župo«, pijačo ter ostalim skromnim prigrizkom.

Marjan Kokalj

Dodaj odgovor