OZNANILA

Zakaj tiha nedelja: Do prenove bogoslužja katoliške Cerkve je imel postni čas, čas priprave na veliko noč, glavni praznik celotnega cerkvenega leta tri dele: predpost (daljna priprava), ki se je začel v nedeljo pred pepelnico, post (bližnja priprava), od pepelnice do pete postne nedelje, ter čas trpljenja (neposredna priprava) od pete postne nedelje do velikega petka. V tem času je glavna misel bogoslužja trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa. Da bi še bolj poudarila, da je samo to moglo rešiti človeštvo, so v znak žalosti zakrili križe na oltarju in svete podobe z vijoličnimi zagrinjali. Utihnile so orgle in zvonovi, kar je krščanska srca še bolj vabilo k resni pripravi na praznik Odrešenja. Resnoba pa narekuje molk. – Kjer želijo, lahko po presoji škofovske konference ohranijo navado zagrinjanja križev in svetih podob. Križi ostanejo zagrnjeni do konca obredov velikega petka, svete podobe pa do začetka velikonočne vigilije.
 
In še nekaj oznanil: 
 
1. PROSTORI:

SREDA OD 16.00

TOREK: 9.00 do 11.00 

 
2. V torek 28. marca, ob 20. uri lepo vabljeni k študentskemu verouku. Nadaljujemo z razmišljanji ob cerkvenem dokumentu sv. Janeza Pavla ll. Vera in razum 
Lepo vabljeni. 
 
image.png
 
3. V sredo 29. marca lepo vabljeni k redni študentski sveti maši ob 19. uri, pred sveto mašo ob 18.35  vabljeni k molitvi rožnega venca. Po sveti maši vabljeni k spokornemu bogoslužju, sveti spovedi ter molitvi pred Najsvetejšim, ter tako pripravimo svoja srca za vstalega Gospoda, ki prihaja med nas v velikonočni skrivnosti. 
 
 
4. odprte so prijave na romanje Univerzitetne župnije na Poljsko.
 
 
Namreč Univerzitetna župnija v Mariboru ob peti obletnici svojega delovanja organizira romanje po poteh sv. Janeza Pavla II. na Poljsko. Poromali bomo v KRAKOV, ZAKOPANE, AUSCHWITZ, WADOWICE in ČENSTOHOVO. Zakopane veljajo za priljubljeno zimsko in pohodniško središče Poljske. Zakopane je rad obiskoval tudi sv. papež Janez Pavel II., kar se odraža na številnih cerkvah. V Zakopanah si bomo ogledali  katedralo posvečeno Fatimski Mariji, v bližini katere je tudi spominski park sv. papeža Janeza Pavla II. 

AUSCHWITZ poznamo kot mesto trpljenja iz II. svetovne vojne, ki nas s svojim pričevanjem spomni na grozote vojne in smrti nad štiri milijone ljudi. Obiskali bomo tudi WADOWICE, rojstni kraj sv. papeža Janeza Pavla II. Obiskali bomo župnijsko cerkev, v kateri je bil krščen sv. Janez Pavel II. V bližini je tudi muzej, na katerem lahko podoživimo svetnikovo življenjsko pot od rojstva v Wadowicah do smrti v Vatikanu.
 
Cena romanja 260 eur 
image.png
 
5. Vsak postni petek ob 6.30 uri lepo vabljeni k sveti maši in križevem potu ob v Alojzijevi cerkvi kjer bomo skupaj Gospodu izročili nov dan ter se v premišljevanju križevega pota pridružili Gospodovemu trpljenju in mu izročili svoje skrbi.
 
image.png
 
6. Vabilo na duhovne vaje: 
Ignacijev dom duhovnih vaj pripravlja Postno duhovno obnovo: Če ni Boga, je vse dovoljeno. 
 
Naslovna trditev iz Dostojevskega nas bo vodila k izvirom našega etičnega ravnanja. Kako lahko človek umre svoji sebičnosti in začne živeti za druge? Kako mu pri tem pomaga molitev, Božja beseda, zakramenti, pogovor? V duhovni obnovi nas bodo spremljala tudi besedila velikih mislecev naše krščanske dediščine.
 
 
7. V nedeljo 2. aprila bo v MARIBOX-u prijekcija filma SREČEN BO ČAS, film govori o slovenskem velikanu bl. Antonu Martinu slomšku. Kdor bi šel na projekcijo filma Vas prosim, da mi to sporočite in se bomo skupaj udeležili projekcije filma. 
 
image.png
NAPOVEDUJEMO:
 5. april: KRIŽEV POT MLADIH PO MESTNIH ULICAH
image.png