Molitve

Molitev

Molitev je pogovor z Bogom; tako kot se ljudje pogovarjamo drug z drugim, pogovor z Bogom imenujemo molitev. To pomeni, da poslušamo in izražamo to, kar mislimo, čutimo, upamo. Najgloblja molitev je neposreden pogovor iz srca v srce z Bogom. Ena najbolj priporočenih oblik molitve je molitev s Sv. Pismom.

 

Kako moliti s Sv. Pismom 

Božja beseda je beseda Boga za moje življenje. V njej lahko razpoznavam, kdo je Bog, kdo je Oče, kdo je Jezus, kdo sem jaz, ljudje okoli mene, kako deluje Sv. Duh. V njej lahko razpoznavam svojo pot, najdem odgovore na vprašanja. Kristus mi preko nje osvetljuje dneve in srce ter pomaga odkrivati, kdo je On, ki me ljubi in je daroval življenje zame ter kaj želi od mene.

Preko Sv. Pisma vstopam v pogovor s Kristusom, ki je Beseda sama, darovana za moje življenje in odrešenje. Laže in globlje živim polnost in smisel življenja.

 

Potek molitve

  1. Izberem si prostor za molitev in določim čas. Izberem odlomek.
  2. Zavedam se, da stopam pred Božje obličje in sem lahko nekaj časa v tišini pred Njim.
  3. Izrečem mojo splošno prošnjo. Prosim Gospoda za pomoč v molitvi. Naj me navdihne, vodi, da bi bil/a v tej molitvi z Njim. Da bi bilo vse, kar bom molil/a, od Boga in v Njegovem imenu. Naj me vodi Sv. Duh.
  4. Izrazim lahko mojo osebno prošnjo, kaj bi želel/a spoznati v tej molitvi; kaj Kristusu posebej prinašam, ga prosim, izročam.
  5. Preberem izbrani odlomek Sv. pisma, preberem večkrat in skušam razumeti, kaj piše. Pustim v sebi odmevati tisto, kar me nagovarja. Lahko si kaj podčrtam, lahko večkrat ponavljam v sebi izbran stavek, ki me nagovarja.
  6. Premišljujem o tem, kaj se me je dotaknilo. Gledam, kako je to povezano z mojim življenjem. Kje v mojem življenju najde ta Beseda odmev. Pustim, da me Kristus z njo nagovori.
  7. Končam z molitvijo zahvale za to, kar mi je bilo dano v času, ki sem ga namenil/a za molitev oz. ga preživel/a s Kristusom.
  8. Na koncu lahko tudi zapišem, kaj sem spoznal/a, doživel/a, kaj želim ob koncu povedati Kristusu. Napišem svojo molitev, prošnjo, zahvalo Njemu.

Molitvena ura za zdravje in zoper epidemijo 

Molitev k sv. Janezu Pavlu II.

Adventna molitev