Drugi Nikodemov večer

Drugi Nikodemov večer v Mariboru, ki ga pripravlja katoliško akademsko društvo Amos in se je odvil v sredo, 16. novembra, je prinesel nadaljevanje razmišljanja o umetni inteligenci. Če je bil na prvem večeru z nami Blaž Pongrac, ki je predstavil razvoj umetne inteligence in njeno uporabnost v vsakdanjem svetu, se nam je na drugem sredinem večeru preko teamsov pridružila njegova sestra, Maruša Pongrac, mag. sociologije kulture. Pod naslovom Izzivi prihodnosti nam je predstavila povezavo med znanstveno fantastiko in socialno robotiko.

V prvem delu je spregovorila o delu na področju robotike in znotraj tega predstavila socialne robote, ki so narejeni tako (so takšne oblike, imajo takšne komunikacijske sposobnosti, prepoznavajo čustva, razumejo družbene norme … so umetno inteligentni), da je človek z njimi pripravljen stopiti v stik. Med za to oblikovanimi roboti smo tako spoznali nekatere najbolj znane modele skozi zgodovino: Kismet (prvi robot oz. glava, ki prepozna in simulira čustva), Asimo (hondin humanoidni robot izdelan za interakcijo z ljudmi), Nao, Atlas, Sophia.

V drugem delu pa smo se lotili znanstvene fantastike in preko nje treh (oz. petih) zakonov robotike, ki jih je v delu Jaz, robot predstavil Isaac Asimov (znani zf avtor). Ti zakoni narekujejo:

  1. Robot človeka ne sme poškodovati oziroma s svojim nedelovanjem dopustiti, da bi se človek poškodoval.
  2. Robot mora ubogati ukaze, razen če so v nasprotju s prvim zakonom.
  3. Robot mora zaščititi sebe, razen če je to v nasprotju s prvima zakonoma.

Asimov je kasneje dodal tudi Ničti zakon robotike, ki je močnejši od prvih treh in pravi:

  1. Robot ne sme škodovati človeštvu oziroma mu škodovati s svojim nedelovanjem.

Kasneje sta bila uvedena še četrti in peti zakon robotike:

  1. Robot se mora v vsakem primeru jasno predstaviti kot robot.
  2. Robot se mora zavedati, da je robot.

V različnih zapletih teh del je biti človek nekaj kar je dragoceno in kar si ti razmišljujoči roboti želijo. V ozadju se tako skriva vprašanje identitete.

Tako kot že na prvem večeru Blaž,  je tudi Maruša poudarila, da so raziskave na področju  robotike oz. umetne inteligence še precej na začetku in daleč od tega, kar nam prinašajo znanstvenofantastični filmi ali knjige. Socialni roboti (ki se predvsem uporabljajo v znanstvene namene) so tako predstavljeni kot človekovi pomočniki, ki lahko izboljšajo kvaliteto življenja človeka.

Prihodnji Nikodemov večer, ki bo v sredo, 23. novembra na praznik Rudolfa Maistra, pa bo posvečen temu velikemu človeku naše zgodovine, borcu za severno mejo.

Fani Pečar