Križev pot mladih

Univerzitetna župnija v Mariboru je tudi letos organizirala tradicionalni križev pot mladih, ki običajno poteka po ulicah mesta Mariborje tokrat, pa je meste ulice nadomestila zaradi slabega vremena mariborska stolnica. Študentje in številni mladi, letos se nas je zbralo okrog 150 smo se tako združili v molitvi in premišljevanju Jezusove poti na Kalvarijo.

Pred samim križevim potom, je upravitelj univerzitetne župnije v Mariboru, g. Primož Lorbek, ob somaševanju dudovnikov daroval redno sredino študentko  sveto mašo in ob tem študente in mlade nagovoril kako nas križev pot lahko vodi k iskanju smisla v osebnih preizkušnjah ter kako lahko posamezne postaje Jezusove poti na Kalvarijo služijo kot ogledalo za razmislek o lastnih življenjskih situacijah.

Celoten dogodek so oblikovali številni sodelujoči, med katerimi so bili: Frančiškov študentski dom, dom sv. Elizabete, mladi stolne župnije, študentje stolnega študentskega doma, študentje andrejevega študentskega doma, mladi iz Slovenj Gradca, mladi iz župnije Košaki in Šentilj, mladi iz župnije sv. Jakob, zakonci, ZAO Maribor, skavti Maribor 1, dijaki dijaškega doma in gimnazije AMS in ministranti univerzitetne župnije.

Ob začetku križevega pota je mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ki je mlade ob začetku križevega pota tido nagovoril in jih spodbudil k upanju v veri in jim poudaril pomen njihove vloge v sodobnem svetu, ki se prepleta z izzivi in upanjem ter nato mladim izročil križ, ki je postal vodilni simbol večera.

Križev pot mladih je tako postal trenutek, kjer smo mladi razmišljali o sodobnih izzivih, kot so socialna izključenost, nestrpnost in zasvojenosti, ter moč in upanje, ki izhajata iz vere. Vsaka postaja križevega pota, od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti na križu je bila priložnost za poglobljen osebni razmislek.

V zaključni molitvi so se zbrani zahvalili Bogu za dar življenja in vstajenje njegovega Sina, ter prosili za milost in moč, da bi lahko vsak dan zvesto nosili svoje križe.