MOLITEV Z UNIZUP – 17. 5. 2023

Jezus se prikaže sedmim učencem po vstajenju

Molitev z UNIZUP – 17. 5. 2023

Gospod, še smo v velikonočnem času. Še želiš, da v nas odmeva vesela novica, resnica, da si za nas trpel, umrl in vstal. Vstal. Brez tega bi bilo vse prazno, žalostno, tragično. Smrt brez vstajenja je res le beda in tragika. Dar večnega življenja pa da tudi temu smisel, neke vrste v veri odvzame tudi smrti strino in moč. Smrt je le prehod v novo, večno življenje s Teboj, če se nas usmiliš.

Včasih je vse to težko verovati. Razumeti, kaj ima vse to z mojim življenjem danes. Tudi učencem ni bilo takrat lahko. Potujmo z njimi in s Teboj v notranjosti lastnega srca.

odlomek Jn 21, 1-14

kratek instrumental

Ko berem, poslušam, mislim, se skušam vživeti v ta dogodek, zaznam, kako je posebej poudarjeno, da si se Ti, Jezus, učencem želel dati razodeti. To je Tvoja želja: dati se razodeti, prepoznati. Kako verujem, da se želiš razodevati tudi meni? V mojem življenju. Te vidim? Zaznavam notranje vzgibe srca? To so spodbude k dobremu, k ljubezni, upanju; vzgibi srca, duha, po katerih prihaja veselje ali mir ali novo upanje in moč. V nekaj trenutkih tišine se želim spominjati, kje vse in kako si se mi v zadnjem času ali življenju dajal razodevati.

malo tišine

Ob tem odlomku lahko razmišljam, kako ravnam v svoji stiski, negotovosti. Učenci so se zbrali skupaj, nekateri. O drugih ne piše. Ribe so šli lovit, tako kot včasih. Ne piše, kaj so se pogovarjali; lahko pa si predstavljam, kje se sam / sama želim pogovarjati v takšnih trenutkih. Kaj bi se pogovoril s prijateljem? In kaj bi morda hotel od njega skriti …

malo tišine

Jezus, Ti poznaš – naše pogovore, naše srce. Veš, kaj je v njem takrat in kaj potrebujemo, po čem hrepenimo. Vidiš in opaziš, kakor si učence. Da se trudijo znova z metanjem mrež, a ulova ni. Znova neuspeh. Slaba noč. Vidiš in poznaš in povabiš, naj vržejo mreže na drugo stran – desno stran. Tam bodo našli. To storijo, čeprav še ne vedo, da si to Ti. Morda v sebi slutijo. Nekaj jih nagiba, naj prisluhnejo in se odzovejo. Po rezultatu, po ulovu Te prepoznajo. »Gospod je,« Te prepozna učenec, ki Ti je blizu. »Gospod je,« Te lahko prepoznamo v našem življenju, trpljenju in vstajenju. Ti nas iščeš. Naj tudi mi iščemo Tebe. Kako je s tem v mojem življenju? Molim. Premišljujem.

instrumental

»Ko je Simon Peter slišal, da je Gospod, si je opasal vrhnje oblačilo in se vrgel v jezero. Drugi učenci so pripluli s čolnom in privlekli mrežo.«

Zgodi se dogajanje, odgovor, akcija. Peter reagira, učenci se aktivirajo. Vse se takoj iz mirnega razočaranega jutra spremeni v veselo hitenje, željo po biti še bolj s Teboj. Srečanje s Teboj, prepoznavanje Tvoje ljubezni, Tvojih del v mojem življenju me namreč ne more pustiti malodušnega, brez odgovora. Prepoznavanje: »Gospod je,« ki se dotika mojega življenja, v meni zbudi nekaj novega, notranjo silo, s katero lahko sodelujem, imam pa svobodo, da tudi ne. Gospod, prosim, naj bo vsaj malo moje srce goreče zate, kot je Tvoje zame.

instrumental oz. pesem

Ko sem z Jezusom, prepoznavam, da mi nudi vse. Pogosti me, zbere okrog svoje hrane, zbere v skupnost prijateljev, Cerkve, kakršno On želi.

Čas za osebno molitev – izrazim Jezusu, kar nosim v srcu, kar se mi v tem trenutku prebuja. Lahko tudi zapišem.

pesem zahvale

 

pripravila s. Simona, Unizup