Ob začetku akademskega leta 2020/21

Pot … steza … potovanje … prtljaga … napor …

Imate izkušnjo poti? Verjamem, da je večina bralcev tega zapisa že izkusila, kaj pomeni “iti na pot”. Če si predstavljamo, da gremo na pot … recimo v gore. Vemo, da je potrebno biti na to pot pripravljen. Pripraviti je potrebno vse, kar potrebujemo (nahrbtnik, hrano, obleko …), potrebno pa je pripraviti tudi telo (predvsem kondicijo    ). Pot, po kateri bomo hodili, nam je lahko bolj ali manj znana, vsaka pa je vedno znova lahko polna presenečenj, spoznanj in izkušenj. Običajno drži, da pot, v katero vložimo več napora, prinese tudi večje zadovoljstvo, ko dosežemo cilj …

Letošnje akademsko leto se vsak od nas podaja na pot. Nekateri že imate pripravljene nahrbtnike in polno kondicije, medtem ko nekateri še zmedeno gledate okoli in se odločate, kaj bi spakirali  … Letošnja pot skozi akademsko leto bo prav gotovo zanimiva. Nihče si ne zna predstavljati, po kateri poti in na kakšen način bomo prišli do cilja. Je pa pomembno, da se na pot res pripravimo, da nam bo hoja maksimalno prijetna.  Na tej poti boste srečevali različne ljudi, ki vam bodo krajšali potovanje. Skupaj boste potovali z razredom, s fakulteto, prijatelji, sošolci … seveda pa bomo potovali skupaj tudi v okviru Univerzitetne župnije.

Pot in tempo hoje Univerzitetne župnije bosta letos prilagojena razmeram. Dobro je, da skozi leto potujemo skupaj. Dobro je, da skupaj odkrivamo čudovite razglede. Dobro je, da si ob težkih trenutkih, ko nam zmanjkuje moči, stojimo ob strani. Dobro je, da kdo od sopotnikov potrebuje pomoč, priskočimo na pomoč tisti z več kondicije . Dobro je, da se skupaj razveselimo vsakega osvojenega hribčka. Dobro je, da skupaj klepetamo, se zabavamo, veselimo … saj pot tako prej mine. Dobro je …

Seveda pa je dobro tudi … da na to pot povabimo Boga. Tudi On si želi hoditi v naši družbi po poti, ki je pred nami. Vedno znova ga vabimo v svojo sredo (pa ne samo ob sredah ).

Kot (novi) župnik, si želim, da bi se na poti, po kateri bomo skupaj hodili, ujeli, razumeli in dobro sodelovali. Da bomo znali prisluhniti željam in potrebam drug drugega in tako vsakemu polepšati pot študentskega življenja.

V mesecu oktobru nadaljujemo z rednimi študentskimi mašami ob sredah. Vabljeni že 7. oktobra, ko se bomo zahvalili p. Marjanu za vse, kar je storil za Univerzitetno župnijo. Slovesna sveta maša ob začetku akademskega leta pa bo v sredo, 21. oktobra.

Se vidimo.

Robi Sekavčnik,

župnik Univerzitetne župnije