POMLADANSKA SREČANJA Z GOSTI

Na Univerzitetni župniji smo se odločili, da bomo za naše študente in druge, ki jih zanimajo življenjsko pomembno teme, organizirali nekaj večerov na temo smisla življenja, soočanja s stresom ter (toksičnih) odnosov.

Z velikim veseljem smo med sebe sprejeli gosta prof. Sebastjana Kristoviča, ki nam je osvetlil različna področja življenja na temo Med smislom in nesmislom življenja. Študentka Eva je o tem srečanju tako zapisala:

»V četrtek, 31.3.2022, smo na UNIZUP-u gostili prof. Sebastjana Kristoviča, ki je priznani strokovnjak na področju logoterapije, psihologije osebnosti, vzgoje in uporabne psihologije. Spregovoril nam je o temah, kot so marljivost in delavnost ter pomen druženja in športa. Povedal je tudi, da je pomembno, da ne preživimo preveč časa na spletu. Ob koncu smo lahko postavili tudi vprašanja. Predavanje je bilo zanimivo in poučno. Iskrena hvala gostu, da si je vzel čas.« Skupaj smo ugotovili, da se smisel življenja nagiba k temu, kar nam pravi Jezus: »Ljubite se med seboj…«

Na Velikonočno sredo, 20.4.2022 nas je obiskala psihologinja in psihoterapevtka Maja Gselman, Mea Vita. S vprašalniki o stresu v našem (študentskem) življenju smo lahko videli, kje se nahajamo, predstavile pa je tudi načine soočanja s stresom, da nas le-ta ne uniči. Zdrave rutine so pri tem dosti bolj zaželjene kot nezdrave 🙂  in vsaki dan smo povabljeni, da jih utrjujemo (prehrana, gibanje, glasba, umetnost, odnos z Bogom…). Odmev študentov na to srečanje je bil, da dobro, da imamo takšne teme, da se kar prepoznajo v stresu in da si želijo manj obremenjeni stopati v življenje.

Ker pa so tudi ali predvsem toksični odnosi vir stresa, izčrpanosti in drugih stisk ter bolezni v našem življenju (vede ali nevede), smo povabili prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek, psihiatrinjo in strokovnjakinjo večih področjih, da nam je v četrtek, 5.5.2022 razložila, kaj toksični odnosi so, kako jih prepoznati, iti iz njih, sami poiskati pomoč, pa še mnogo več kot to, saj nam je podarila veliko dobre volje in smeha, kar nam pomaga iti skozi življenje.

Cikel srečanj smo želeli zaključiti še s psihologinjo Andrejo Poljanec na temo nevroplastičnosti možgan (moč njihovega preoblikovanja), a smo na koncu morali srečanje prestaviti na jesen. Se ga že veselimo :).

Nekaj pomembnih sporočil povzemamo tudi v tem prispevku, da imate od tega nekaj še vi :). Mi še kar razglabljamo o vsem, kar smo slišali. Veseli pa smo tudi, da so prisluhnili tudi župljani drugih župnij, saj je bilo srečanje odprto (v živo in preko spleta) za vse.

(iz predavanja dr. Dernovšek)

Kako ocenjujemo odnos:

– Lahko pričakujemo POMOČ in PODPORO namesto ZAPUSTITVE in KRITIKE

– Čutimo PRIPADNOST in POVEZANOST namesto IZOLACIJE in IZLOČENOSTI

– Čutimo PREDANOST namesto SEBIČNOSTI

– Odnos je STRPEN in PRIJAZEN namesto TRPINČENJA (vse oblike nasilja nimajo mesta v odnosu)

– Zaradi odnosa ne trpi naše dostojanstvo

– Ne izgubljamo samostojnosti

– Odnos nas PLEMENITI, opravičilo je sprejeto, zaradi tega odnosa postajamo boljši človek


Kritika, prezir, protinapad, ignoriranje – so odlični 4 načini komunikacije za uničenje odnosa ali ustvarjanje toksičnega odnosa. (Gottman, 1994)

10 navad mojstrov obvladovanja stresa:

  1. Poznavanje načinov sproščanja
  2. Prava prehrana in redna telesna vadba
  3. Dovolj spanja
  4. Ne sekirajte se zaradi nepomembnih reči
  5. Ne jezite se (pogosto)
  6. Postanite bolj organizirani
  7. Učinkovito obvladovanje časa
  8. Dobra socialna mreža
  9. Živite v skladu z lastnimi vrednotami
  10. Imejte smisel za humor

 

Brezplačne Spletne delavnice – Spletna platforma OMRA – www.omra.si

www.mea-vita.si

V novem akademskem letu pa nadaljujemo!

Se vidimo.

Unizup