Romanje študentov na Poljsko

1. dan – PETEK, 28.4.2023 PTUJ – MARIBOR

22.00 – odhod avtobusa z zbirnega mesta – vožnja proti Mariboru in naprej mejnemu prehodu Šentilj, (vmes postanki glede na prijave) in naprej čez Avstrijo, vmes postanki za malico in osvežitev. 22.00 – odhod avtobusa z zbirnega mesta – vožnja proti Mariboru in naprej mejnemu prehodu Šentilj, (vmes postanki glede na prijave)in naprej čez Avstrijo, vmes postanki za malico in osvežitev.

2.dan–SOBOTA,29.4.2023AUSCHWITZ- WADOWICE-KRAKOV
Spoznavanje Južne Poljske oziroma dežele Malopoljske bomo začeli s spoznavanjem ene najbolj tragičnih zgodb polpretekle zgodovine – Auschwitz, koncentracijsko taborišče iz II. svetovne vojne, nas s svojim pričevanjem spomni na grozote vojne in smrti nad štiri milijone ljudi, med njimi tudi sv. Maksimilijana Kolbeja, ki je tukaj umrl mučeniške smrti. Celico, v kateri je preživel zadnje trenutke svoje življenja, si boste tudi ogledali. Vodeni ogled bo obsegal tako starejši del kot novejši Birkenau.

Drugi postanek bo v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II. Ogledali si bomo župnijsko cerkev – manjšo baziliko Prikazovanja Device Marije, kjer je bil svetnik bil krščen in kjer hranijo njegove relikvije, in muzej, ki podrobno predstavi svetnikovo življenjsko pot od rojstva v Wadowicah do smrti v Vatikanu, poleg teh pa je v mestu še veliko drugih objektov, povezanih z njegovimi mladimi leti. Vodeni ogled in sveta maša.

Pozno popoldan bomo prispeli v Krakov ter se podali na prvi spoznavni sprehod po mestnem središču, ki je v celoti na UNESCOVI listi. Obiskali bomo staro trdnjavo Barbakan, ki je del mestnega obzidja s slavnostnimi mestnimi vrati., spoznali bomo znamenitosti elegantnih ulic Florianske in Grajske ter se ustavili na očarljivem glavnem mestnem trgu Rynek Glowny, ki je največji srednjeveški trg v Evropi in kjer se nahajajo slavna pokrita tržnica Suknienice, zamaknjeni mestni stolp, mogočna Marijina cerkev z izjemno mojstrovino – petsto let starim izrezljanim gotskim oltarjem ter zvonikoma, ki sta povezana z eno najbolj znanih legend o mestu. Krakov je mesto legend – zakaj utihne Hajnalova trobenta, zakaj sta zvonika pri Marijini cerkvi različno visoka, zakaj nad vhodom v znamenito tržnico visi strašen morilski nož, zakaj so v mestu nepogrešljive množice mestnih golobov… Vse ima svoj poseben pomen.

V zgodnjih večernih urah se bomo nastanili v izbranem hotelu in potem podali na okusno večerjo. Čas za odhod na počitek si boste odmerili sami.

3. dan – NEDELJA, 30.4.2023 KRAKOV – KALWARIJA ZEBRZYDOWSKA – WIELICZKA- KAZIMIERZ
Po zajtrku se bomo odpeljali do Kalwarije Zebrzydowske, poleg Čenstohove najbolj obiskanega romarskega središča na Poljskem, kamor se predvsem v velikem tednu zaradi znamenitega križevega pota zgrinjajo množice romarjev. Celoten kompleks baročne kalvarije z 42 kapelami, baziliko Device Marije in frančiškanskim samostanom, je začel nastajati v samem začetku 17. stoletja in je na UNESCO-vi listi posebej zaščitene kulturne dediščine. Predstavlja največjo ohranjeno kalvarijo v Evropi. Vodeni ogled in sveta maša.

Popoldan bomo prispeli v Wieliczko, na ogled rudnika soli, ki je pravo čudo narave in še bolj dela človeških rok. Rudnik je najbolj obiskana znamenitost na Poljskem, ki s svojo posebnostjo navduši vsakega obiskovalca. Videli boste zelo domiselno predstavljen postopek kopanja soli nekoč, podzemno plesno dvorano, jezera , pošto in slavno katedralo, morda pa boste srečali tudi jamske škrate… V prodajalnah spominkov so v ponudbi številni izdelki iz soli.

Ob poti nazaj proti središču nekdanje poljske prestolnice se bomo ustavili v Kazimierzu –nekoč samostojnemu mestu, ki je bilo predvsem daleč znano judovsko središče. Poseben videz in duh mestnih ulic obiskovalce vrne v čas pred drugo svetovno vojno, ogled pa je neločljivo povezan tudi z znamenitim filmom Schindlerjev seznam, katerega so v velikem delu snemali ravno tukaj. Schindlerjeva tovarna emajla se nahaja nekaj kilometrov stran in je tudi urejena kot muzej.

Konec dneva bomo namenili spoznavanju preostalega dela starega mestnega jedra Krakova, večerne ure pa boste seveda lahko tudi izkoristili po svoje – tudi Krakov ima svoj »bermudski trikotnik«…

Polni vtisov se bomo podali na večerjo, čas za počitek si boste seveda spet odmerili sami.

4. dan – PONEDELJEK, 1.5.2023– KRAKOV – ZAKOPANE – MARIBOR – PTUJ

Po zajtrku odhod iz hotela ter vožnja do parkirišča pod hribom Wawel. Obiskali bomo nekdanjo kraljevsko rezidenco, ki se ponaša z enim najlepših renesančnih dvorišč na svetu in hrani številne dragocene zbirke z deli največjih evropskih mojstrov, dragoceno opremo, orožarno, zakladnico…

Vsaj enako pa v zgodovini Poljske pomeni tudi Kraljeva nadškofijska bazilika svetih Stanislava in Vaclava, znana tudi kot Vavelska stolnica Krakovske nadškofije. V tem več kot 900 let starem poljskem narodnem svetišču so potekala kronanja poljskih vladarjev. Ogledali si bomo izjemno notranjost, vključno z grobnicami kraljev, vojskovodij in drugih pomembnih Poljakov, ter se povzpeli v znameniti Sigismundov zvonik, v katerem visi najtežji zvon na Poljskem, ki zvoni samo nekajkrat na leto (tudi 2.5.)

Za konec tokratnega spoznavanja Poljske se bomo odpeljali še v mesto Zakopane. Priljubljeno zimsko in pohodniško središče Poljske, kjer med drugim vsako leto prirejajo tekme Svetovnega pokala v smučarskih skokih. Kraj je rad obiskal tudi sv. papež Janez Pavel II., kar se odraža na številnih cerkvah. Ogled in maša v novi stolnici posvečeni Fatimski Mariji, v bližini katere je tudi spominski park sv. papeža Janeza Pavla II.

Cena vključuje:

 •   2 x nočitev s samopostrežnim zajtrkom v hotelu s 4* (sobe 1⁄2)
 •   2x turistično takso,
 •   večerjo 3 hodi – 1. dan
 •   vstopnina Spominski park Auschwitz – Birkenau z audio vodenjem
 •   vodeni ogled Kalwarije Zebrzydowske
 •   vodeni ogled rojstne hiše sv. Janeza Pavla II.
 •   vstopnina za Marijino katedralo Krakov
 •   vstopnina in brezžično vodenje katedrala Wavel
 •   vstopnina in vodenje solni rudnik Wielicka
 •   večerjo 3 hodi – 2. dan
 • –  stroške zavarovanja potnikov v času potovanja – ter
Cena romanja 160 eur