Študentska predbožična maša z blagoslovom jaslic in koncert APZ Maribor

Vsredo, 21. decembra, je Univerzitetna župnija Maribor v cerkvi sv. Alojzija v samem jedru mesta drugo leto zapored pripravila predbožično mašo za študente, po maši je bil blagoslov jaslic, zatem pa koncert Akademskega pevskega zbora Maribor.

Mašo je ob študentskem župniku Primožu Lorbku daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Prepeval je študentski pevski zbor Vdih. Takoj na začetku je skavt prinesel Betlehemsko luč miru, prebral letošnjo poslanico ter izročil lučko nadškofu.

Treba se je podati na pot

V pridigi je nadškof še posebej spregovoril o tem, kaj je potrebno storiti, da bodo letošnji božični prazniki lepi in doživeti. »Potrebno se je podati na pot. Če vidim samo sebe, če sem doma pred televizijo in računalnikom, kot bi rekel papež Frančišek, »na kavču«, bo šel božič mimo mene. Potrebno je vstati in se podati na pot. Pred jaslice. Se zaustaviti, se znati čuditi. In postati oznanjevalec tega, kar sem doživel.« Zato postavljamo jaslice, zato okrasimo stanovanja, našo okolico, da bi nas vse to spomnilo na skrivnost, ki jo obhajamo. Rojstvo Jezusa Kristusa, našega Odrešenika. In se veselimo in se mu zahvalimo za vse, kar je za nas storil.

Blagoslov jaslic in venček božičnih kolednic

Nadškof Cvikl je po maši pred cerkvijo na Glavnem trgu blagoslovil jaslice, nakar je bil v cerkvi koncert APZ Maribor, ki je hvaležnim poslušalcem izbrano zapel venček božičnih kolednic.40-članski Akademski pevski zbor Maribor je eden izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador naše domovine v tujini.Pevci, v večini študentje različnih fakultet, že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Od leta 2012 je vodenje prevzela odlična skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc.

Ljudje želijo naš pogled in bližino

Voščilo študentskega župnika Primoža mladim pa je bilo: »Želim, da bi se v tem božičnem času in v novem letu 2023 znali skloniti do ljudi, ki si želijo našega pogleda, naše bližine, bližine besede in ljubezni ter da bi se znali skloniti k vsem, ki so potrebni naše pomoči. Tedaj bo tudi v nas in v naših bližnjih zaživelo veselje in upanje ter mir, ki so bistvo in sporočilo božične noči.«

Vir:https://www.druzina.si/clanek/studentska-predbozicna-masa-blagoslov-jaslic-koncert-v-mariboru-foto

Foto: Jože Potrpin