Unizup o Hipokratovem srečanju

Prejšnjo soboto je v Celju potekalo že 12. Hipokratovo srečanje, kjer so za okroglo mizo, ki jo je vodila mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., prof. ang. in fran. j., gostje razpravljali o aktualni temi Kaj je »korona«« razkrila in česa nas je naučila. Gostje infektolog prof. dr. Matjaž Jereb, dr. med., psihiatrinja prof. dr. Mojca Dernovšek, dr. med, moralni teolog prof. dr. Roman Globokar, vrhovni sodnik Jan Zobec, dramski igralec Gregor Čušin, duhovnik br. Jurij Štravs, OFMCap in logoterapevt prof. dr. Sebastjan Kristovič so kot predstavniki tako medicinskih kot nemedicinskih področij temo osvetlili z različnih zornih kotov.

Pogovor je tekel o humorju kot mehanizmu soočanja s krizo ter o tem, kako ga Slovencem primanjkuje, o altruizmu, ki je med epidemijo prišel izraza ne le med medicinskih osebjem, ampak tudi med prostovoljci, na drugi strani pa brezbrižnostjo in individualizmom, ki se je pokazal predvsem pri odločanju za cepljenje, o nepripravljenosti »iti naprej« in želji, da bi bilo spet o starem, o stiskah v družinah, o lastnosti Slovencev, da nas vleče k moči in ne k resnici …

Več gostov je zaključilo, da se bojijo, da se kot družba iz koronakrize nismo kaj dosti naučili, da bo šla epidemija v pozabo, kakor hitro bodo odpravljeni ukrepi, in da če kdo, se bodo iz nje največ naučili posamezniki.

Slike in prispevki še na: https://www.druzina.si/clanek/aktualno-12-hipokratovo-srecanje-v-celju-foto

Katjuša Golob